Jouluni Ranskassa oli arvatenkin hyvin erilainen kuin Suomessa. Minusta oli kiva nähdä tämäkin juhla vähän eri kulmasta.

24. päivä illalla lähdimme ajamaan sukulaisille. Vietimme joulun serkun luona, jossa oli muukin host-äidin puolen suku. Iltamme alkoi syömisellä. Ruokaa oli paljon. Ja syöminenkin kesti kauan: neljä tuntia.

Illan menu

  • Alkupala 1: Leivän päällä punaista kalanmätiä ja voitaikinarinkuloita, joiden sisässä taisi olla juustoa
  • Alkupala 2: Hanhenmaksaa ja pateeta
  • Pääruoka: Lohta, jonka kanssa keltaista kastiketta ja katkarapuja sekä perunoita (superhyvää!)
  • Jälkiruoka: Kahta erilaista jouluhalkoa

Ennen jälkiruuan syömistä pukki tuli käymään. Perinteisesti pukki tulee Ranskassa yön aikana, mutta silloin itseasiassa oli jo kello yksi yöllä. Emme nähneet pukkia, sillä täällä Ranskassa se ei ole yleistä. Minullekin oli paljon lahjoja. Tänä vuonna minulla on kaksi perhettä, joten joululahjojakin oli tuplamäärä. En kyllä tiedä, miten ihmeessä se perheen vaihto vuoden vaihteen jälkeen onnistuu, kun tätä tavaraa on niin paljon.

Lahjoistani näkyy selvästi kolme pääteemaa: lämpimät vaatteet, kirjat ja suklaa. Ehkä nämä ovat asioita, joista puhun eniten :D Nyt kun ajattelen niin se taitaa pitää paikkaansa.

image.jpg

Sain myös tällaisen huippuhienon kalenterin, missä on jokaiselle vuoden päivälle kuva Loire-Atlantique:n alueelta. Kalenterissa on tosi kauniita maisemia. Ajattelin, että jos löydän jotain oikein kauniita paikkoja tästä kalenterista, voin kysyä tulevalta perheeltäni, haluavatko he viedä minut sinne. Nämä paikat eivät nimittäin ole kovin kaukana.

image.jpg

Sain paljon muitakin ihania lahjoja, mutta laitetaan nyt tällainen hillitty määrä kuvia niistä.

Tässä olikin oikeastaan kaikki, mitä tapahtui 24. päivä. Seuraavana päivänä söimme aamupalan, pelasimme Wii:tä ja söimme toisen aterian.

Aamupäivän Menu

  • Alkupala 1: Pähkinöitä yms.
  • Alkupala 2: Katkarapuja (niitä kokonaisia) ja ostereita (Tämä oli vähän traumaattinen osio, sillä maistoin osteria ensimmäisen kerran elämässäni ja se ei ollut hyvää)
  • Pääruoka: Ankkaa, kasviksia, pallon muotoisia ranskalaisia perunoita
  • Jälkiruoka: Kaksi erilaista jouluhalkoa: suklainen ja marjainen

Tämän jälkeen menimme kävelemään meren rantaan, joka oli ihan kävelymatkan päässä serkkuni talosta. Tällainen jouluilma meillä siis oli.

image.jpg

image.jpg

Tämän jälkeen oli vielä kahvin juontia (jota minä en kuintenkaan tee, sillä en tykkää kahvista) ja jutustelua.

Illalla saavuttuamme kotiin, avasimme viimeiset lahjat. Sen jälkeen pelasimme lautapeliä, missä kaikilla oli museo ja sinne piti kerätä tauluja. Tämä hetki oli ihana ja rauhallinen. 

Siskoni tekemä kortti.

image.jpg

Kaikenkaikkiaan minulla oli tosi kiva joulu. Oli minulla välillä ikävä perhettäni. Siksi mieluiten vietän tulevat joulut heidän kanssaan tavallisella kaavalla. Mutta minulle oli tärkeää nähdä tämäkin joulu.