Ranskalaisessa laissa on (tai oikeastaan ei ole) asia, joka ihmetyttää varmasti montaa suomalaista: lapsien ruumiillista kuritusta ei kielletä. Itse törmäsin ilmiöön ensimmäistä kertaa noin kuukausi sitten, kun näin lasta lyötävän. Tämä järkytti minua kovasti. En tiennyt sen olevan laillista, sillä en ollut tullut ajatelleeksi, että Suomen ja Ranskan laissa voisi olla näin suuri ero.

Itse näen ruumiillisen kurituksen vanhanaikaisena keinona. Täällä kasvatus on vanhoillisempaa: auktoriteettien kunnioitus on tärkeää ja kuri on tiukempi.  On vanhempia, jotka ajattelevat, että ruumiillinen kuritus opettaa lapset kunnioittamaan auktoriteetteja. Mielestäni tällä tavalla ennemminkin aiheutetaan lapselle pelkoa ja mahdollisesti etäiset välit vanhempiin.

Paras tapa lasten kasvatuksessa olisi puhuminen. Että selitettäisiin, miksi lapsi ei voi tehdä niin kuin hän teki. Jos vain lyödään, lapsi ei välttämättä ymmärrä tilannetta. Lapsen väkivaltainen käytös saattaa johtua siitä, että hän ei löydä sanoja ilmaista turhautumistaan. Kertooko aikuisen käyttämä ruumiillinen kuritus myös sanojen puutteesta? Ja yleensä lapsi ottaa aikuisesta mallia. Aikuisten väkivalta lapsia kohtaan voi lisätä lasten väkivaltaisuutta.

Suurin osa ranskalaisista on sitä mieltä, että lapsia ei saisi kurittaa fyysisesti. Jostain syystä siltikään lakia ei ole vielä muutettu. Joidenkin mielestä ruumiillista kuritusta ei voi kieltää, sillä on erityistapauksia, joissa tarvitaan kovempia keinoja. Itse en hyväksy väkivaltaa missään tapauksessa. On oltava jokin muu tapa kasvattaa lapsia.

Suomessa kuritusta ei saa käyttää. Onko tämä johtanut auktoriteettien epäkunnioitukseen? Voi olla. Suomessa opettajille yms. muille auktoriteeteille ei osoiteta niin suurta kunnioitusta kuin ranskassa.  Mutta auktoriteetin voi saavuttaa muillakin tavoilla kuin ruumiillisella kurituksella. Tärkeintä on, että säännöt opetetaan jo pienelle lapselle, sillä silloin hän sisäistää ne parhaiten.

Esitänkin kysymyksen: Jos kerran Ranskassa ei eläintä saa lyödä niin miksi lasta saa?

Tässä vielä lehtijuttu aiheesta:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305933887041