Miten ranskalainen ruokakulttuuri eroaa suomalaisesta? Todella paljon. Ranskalaiset ovat oikeita herkuttelijoita ruuan suhteen ja välillä ihmettelen, miten he oikein pysyvät niin laihoina, sillä kyllä täällä syödään enemmän kuin Suomessa. Itse koen ranskalaisen ruokarytmin jopa paremmaksi itselleni, sillä kärsin Suomessa usein aamuisin energiahukasta, mutta täällä myöhäisen illallisen ansiosta sitäkään ongelmaa ei ole. 

Aamupala

Tämä riippuu kovasti host-perheestä, mitä oikeen syödään aamupalalla. Minulla on siis ollut tämän reissuni aikana neljää erilaista aamupalatyyppiä. Ensimmäisessä perheessä aamupalaan kuului paahdettua leipää voin kanssa ja välillä hillonkin, muroja ja appelsiinimehua. Toisessa perheessä söin muroja sellaisen omenasoosin kanssa. Asuessani kolme viikkoa kavereideni luona joimme teetä ja söimme vaaleaa leipää hunajan kanssa (oo se on niin hyvää) ja nykyisessä perheessä syön patonkia ja välillä sellaista korpun tapaista leipää voin ja joskus hillon kanssa sekä juon teetä. Tällä hetkellä teekokeilussa on omenakanelitee. 

image-normal.jpg

Välipala (väliaamupala)

Ensimmäisessä host-perheessäni minulla ja host-siskollani oli mukana keksit, jotka söimme kymmenen maissa koulussa. Minulle tuli ensin järkytyksenä se, että välipalaksi syödään lähes aina jotain makeaa. 

Lounas

Ranskassa koululounaaseen kuuluu alkupala, pääruoka, juustoa ja jälkiruoka. Kouluruokalassa on paljon valinnanvaraa. Kaikesta on oikeastaan useampaa vaihtoehtoa. Osa ruuista on ollut yllättävän hyviä kouluruuaksi. Ensimmäisessä koulussa syötiin valkoisia papuja paljon (ei niitä enempää kiitos :p ). Lisäksi ruokailussa on vaaleaa leipää. Jälkiruokana on ollut vaikka mitä: hedelmiä, jäätelöä, vanukasta, moussea yms. Kouluruokailu on ollut minulle positiivinen kokemus. Todella paljon ruokaa kyllä menee roskiin, koska ruuat laitetaan valmiiksi lautaselle. Silloin sitä on niin paljon, ettei kaikkea oikein meinaa aina jaksaa syödä. 

image-normal.jpg

Välipala

Nykyisin syön vaan tämän välipalan. Se voi olla leipää tai jotain herkkuja. Juon myös teetä välipalan kanssa.

Päivällinen

Päivällinen syödään noin kahdeksan maissa illalla. Se on perheen yhteinen hetki kokoontua yhteen, jutella päivästä, nauttia seurasta ja hyvästä ruuasta. Silloin syödään alkupala (joskus), pääruoka, juustoa ja jälkiruokaa. Host-perheeni tekee kertakaikkiaan ihanaa ruokaa! Ruoka-aikaa odottaa aina innolla. Olen maistanut kaikkea uutta: kokonaisia katkarapuja, simpukoita, erilaisia kasviksia ja vierasta kalaa. 

Kuvassa näkyy ensimmäisestä perheestä nuoremman host-siskon ja minun tekemä piirakka, jossa on suklaa-banaanitäyte.

image-normal.jpg

Täällä on niin hyvät ruuat, että ymmärrään sen, miksi täällä ei napostella. Kun palaan Suomeen niin minulla on varmaan matkalaukku täynnä pelkästään ranskalaisia ruokareseptejä. :D