Eilen telkkarissa oli mielenkiintoinen dokumentti, joka sai aivojeni luonnonsäästösopukan hyrräämään. Siinä kerrottiin, että Ranskassa on kauppoja, joista voi ostaa ruokaa ilman pakkauksia. Eli otetaan omat purkit ja pussit mukaan kauppaan ja kuljetetaan ruoka-aineet niissä kotiin. Mieti vaikka, kuinka paljon päivässä tulee roskaa pelkästään ruokien pakkauksista. Tällä tavoin voitaisiin säästää paljon luontoa. Osat ihmiset tekevät tätä myös välttääkseen muovipakkauksista ja -purkeista ruokaan meneviä kemikaaleja esimerkiksi mikrossa lämmittäessä. Minä itse en tästä niin hysterisoituisi, vaikka en tiedäkään kuinka paljon ruuasta näitä kemikaaleja löytyy. Terveysriskejä ja syöpää aiheuttavia aineita on joka nurkan takana, joten voiko niitä kaikkia lopulta välttää.

En kuitenkaan usko, että jokainen haluaa ostaa pakkauksetonta ruokaa. Tarvitaan aikaa ja tarkkaa suunnittelua. Ilman pakkauksia ruuat eivät säily läheskään niin pitkään. Ei voi siis ostaa paljoa ruokaa varastoon. Ruokavalikoima ilman pakkauksia on myös suppeampi. Toisaalta jos systeemi tulisi suositummaksi, ehkä valikoimakin laajentuisi.

Tämä on ehkä hieman vaivalloinen tapa säästää luontoa, mutta jos asialle haluaa omistautua, voi sillä saada paljon hyvää aikaan. Tosin ensin pitää muuttaa ulkomaille tai perustaa tällainen kauppa Suomeen. Voi siis olla, että keksitte helpompiakin tapoja säästää luontoa.

Ranskassa on myynnissä paljon bio-tuotteita. Uudessa host-perheessäni meillä on ainakin kaikenlaista bio-ruokaa kokeilussa. Samalla tavalla kuin luomu-tuotteet Suomessa niin nämä tuotteet ovat kalliimpia kuin muut. Mutta jos ne todella auttavat luontoon niin onhan tämäkin tapa vaikuttaa. Tänään kuitenkin luvassa ihan epäbio-makaronilaatikkoa, jonka olen tehnyt.

Kuvaan liittyen vielä kerron, että olen alkanut juomaan teetä. Sillä saa jotenkin päivän hyvin ja rauhallisesti käyntiin. Mutta pakko sanoa, että pelkkä neutraali vihreä tee on kyllä kamalan makuista. Tämä mitä minä juon aamuisin, on vihreää teetä, mutta siinä on ananasta ja karpaloa, niin se on jo ihan hyvää. Bio-teetä voin mieluusti juoda, mutta pidättäydyn vielä tästä pakkauksettomasta ruokaostostelusta.

image.jpg